Koirani

Kiia   Super   Brie   Chili   BO
> Omat koirani
> Sijoituskoirani
> Yhteisomistuskoirani
> Amazeme-jalostusurokset
C.I.B C.I.E FI & BALT & EE & LV & LT MVA EE & LT & LV & BALT VMVA FI TVA HeVW-15 HeVW-18 BH JK1 RTK1 RTK2 RTK3 RTK4
Story Goes Queen of Hearts
"Kiia"
Kiia
Kuva: Mikko Marttinen

Kiian tokoura numeroin

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Muurame 21.7.2015
Tuomari: Veijo Kinnunen

Lähdimme kokeeseen vähän ex tempore, kun Superin koe oli mennyt sen verran pahasti penkin alle, etten viitsinyt Superin kanssa mennä kokeeseen. No, ei se tämä koe Kiian kanssa mennyt kovinkaan loistavasti mutta hauskaa meillä oli. Paikkaistumisessa Kiia oli käynyt maahan. Siitä siis nolla. Paikkamakuussa Kiia meni maahan toisen käskystä. Seuraaminen oli minun mielestä varsin mallikasta. Zetassa seuruutettiin toinen sivu päin ruutua, mikä aiheutti keskittymisvaikeuksia ja niinpä yksi jäävä jäi tekemättä. Sen lisäksi seuraaminen oli tuolla yhdellä suoralla huonoa. Luoksetulon alussa tarvittiin maahanmenoon kaksi käskyä ja stoppikin taisi olla valuva. Ruutu oli keskellä kenttää, eikä Kiia löytänyt sitä vaan haki sitä reunoista. Kutsuin luokse, ettei tyttö ylittäisi kehänauhaa. Ohjattu nouto oli hieno! Metallinoudossa Kiia possuili ja karkasi hypylle ennen liikkurin käskyä. Tuli siihen kai jotain muutakin possuilua. Tunnari oli hyvä. Vähän taisi pyöritellä kapulaa. Kaukkareissa ei sitten Kiia malttanut keskittyä ja eteni aika reilusti. Meidän viimeinen koe vanhoilla säännöillä meni pahasti penkin alle mutta fiilis oli kyllä todella hyvä. Oli todella kiva kisata ilman paineita.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 0 0
Paikkamakuu 7 14
Vapaana seuraaminen 8,5 25,5
Zeta 5 15
Luoksetulo 6 24
"Ruutu" 0 0
Ohjattu noutaminen 10 30
Hyppynouto 0 0
Tunnari 7,5 22,5
Kauko-ohjaus 0 0
Yhteensä 131
TULOS EVL0
Sijoitus + huomautuksia

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Tuulos 23.5.2015
Tuomari: Hannele Pörsti

Tuuloksen koe aloitettiin paikkamakuulla, jota seurasi paikkaistuminen. Yksilöliikkeet tehtiin putkeen sekoitetussa järjestyksestä, mistä olin aivan innoissani. Ryhmäliikkeet onnistuivat hienosti. Yksilöliikkeet alkoivat hyppynoudolla. Oikein hieno suoritus Kiialta. Tämän jälkeen tuli luoksetulo. Sekin onnistui hienosti. Olimme Muuramen kokeen jälkeen ottaneet noita maahanmenoja ja näemmä se vähäinenkin palkkaaminen hyvin pienestä asiasta tuotti tulosta. Luoksetulon jälkeen olikin seuraaminen. Se oli ihan ok. Parempiakin olemme nähneet mutta menetteli tämä seuraaminen. Seuraamisen jälkeen tuli ruutu, jota Kiia ei meinannut ensin löytää. Onneksi se kuitenkin sitten löytyi. Huh huh! Ruudun jälkeen tuli zeta (i-m-s), jossa istuminen jäi tekemättä. Onneksi loput jäävät onnistuivat. Zetan jälkeen olikin ohjattu. Saimme vasemman. Tosin juuri vasemmalla puolella oli zetan kartiomerkit. Kiia meni hienosti merkille ja sieltä lähti hakemaan vasenta kapulaa. Pongasi taaimmaisen kartiomerkin, kiersi sen, nosti kapulan ja toi sen minulle. Tunnarissa Kiia työskenteli taas todella pitkään mutta toi kuin toikin oman. Mietin, että olemme pääasiassa kisanneet sisällä, että johtuisikohan tuo epävarmuus ihan vaikkapa tuulesta. Eilen nimittäin tuuli varsin navakasti aika ajoittain. Kaukkareissa tarvittiin yksi ylimääräinen käsky. Saimme kuitenkin ykköstulokseen tarvittavat pisteet kasaan, mikä tarkoittaa sitä, että Kiia valioitui tässä kokeessa Suomen Tottelevaisuusvalioksi ja pääsi lopettamaan tokouransa. Jatkamme muiden harrastusten parissa. :)


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 10 30
Paikkamakuu 10 20
Vapaana seuraaminen 8 24
Zeta 7 21
Luoksetulo 10 40
"Ruutu" 6 24
Ohjattu noutaminen 8 24
Hyppynouto 10 30
Tunnari 8 24
Kauko-ohjaus 8 32
Yhteensä 269
TULOS EVL1
Sijoitus + huomautuksia 4./10
TK4 → FI TVA

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Muurame 19.5.2015
Tuomari: Mauri Pehkonen

Tämä koe alkoikin yksilöliikkeillä. Seuraaminen oli vähän sellaista skannailua ja pomppimista. Zetassa ensimmäinen suora käveltiin ruutuun päin, mikä aiheutti Kiiassa suuria tunteita. Jouduin ottamaan Kiian aika kovasti hanskaan, ettei tyttö singonnut suoraan ruutuun. Vaihdoista istuminen jäi tekemättä. Järjestys oli siis istu-seiso-maahan. Luoksetulo oli muuten hyvä mutta jostain syystä taas jätettäessä tarvittiin kaksi maahan-käskyä. Ruudun merkki löytyi mutta ruutu itse oli kadoksissa. Ruutu oli sijoitettu keskelle kenttää, ja Kiia yritti hakeutua kulmiin melkein poistuen kehästä. Ei muuten ollut ainoa koira, joka sortui tähän "ansaan". Ohjatussa saimme vasemman ja Kiia haki vasemman. Korjaili otetta, mistä pistevähennys. Hyppynouto oli muuten hyvä mutta olisi saanut tulla nopeammin takaisin + melkein ennakoi loppuperusasennon. Tunnari oli ok, vaikka haistelikin tosi pitkään. Toi kuitenkin oman. Kaukkareissa annoin sitten itse vääriä käskyjä, joten ei ihme, että Kiia vähän oli alkuun ulapalla. Tajusin onneksi virheeni ja saimme pelastettua loput vaihdot. Paikkaistuminen kerrankin täysi-10. Paikkamakuussa taas kaksi käskyä jätettäessä. Että sit sellainen koe....


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 10 30
Paikkamakuu 8 16
Vapaana seuraaminen 7 21
Zeta 6 18
Luoksetulo 7 28
"Ruutu" 0 0
Ohjattu noutaminen 8 24
Hyppynouto 7 21
Tunnari 8,5 25,5
Kauko-ohjaus 5 20
Yhteensä 203,5
TULOS EVL3
Sijoitus + huomautuksia

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Pieksämäki 14.5.2015
Tuomari: Erkki Shemeikka

Paikkaistumisessa Kiia oli haistellut maata pari kertaa. Siitä pistevähennys. Paikkamakuu hyvä. Yksilöliikkeet aloitimme tunnistusnoudolla. Nyt en muista tarkalleen mistä pistevähennys tuli. Ennakoiko loppuperusasennon. Hyppynoudolle lähti melkein liikkurin käskystä. Ruutu oli hyvä. Kaukkareissa jätettäessä tuli kaksi käskyä ja sitten ensimmäiseen vaihtoon tarvittiin kaksi käskyä. Tämän lisäksi taisi johonkin toiseenkin vaihtoon tulla pari käskyä. Kiia jumiutui tyystin, kun olin itse jotenkin todella tyly ruudun jälkeen ja hoppuilin eteenpäin kiittämättä koiraa. Zeta oli hieno. Luoksetulossa tarvittiin kaksi käskyä maahan jätettäessä. Seuraaminen oli ok. Myös ohjattu (vasen) oli ihan hyvä. Kävi tosin tekemässä pienen lenkin luoksetulon merkin lähellä mutta haki kuitenkin kapulan ilman erillistä käskyä.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 8 24
Paikkamakuu 10 20
Vapaana seuraaminen 8,5 25,5
Zeta 9 27
Luoksetulo 7 28
"Ruutu" 9 36
Ohjattu noutaminen 8,5 25,5
Hyppynouto 7 21
Tunnari 8 24
Kauko-ohjaus 0 0
Yhteensä 231
TULOS EVL2
Sijoitus + huomautuksia 8./13

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Padasjoki 2.5.2015
Tuomari: Ossi Harjula

Niin lähellä mutta kuitenkin niin kaukana. Kokeemme Padasjoella alkoi hienosti ja oli kaiken kaikkiaan kokonaisuudessaan varsin hyvä suoritus mutta mukaan mahtui pari virhettä, jotka sitten kostautuvat sen verran, ettemme saaneet sitä meidän viimeistä ykköstä. Paikkaistumisesta saimme ysin. En tiedä mitä siinä tapahtui mutta olisikohan sitten taas liikutellut tassujaan tai jotain. Paikkamakuussa ei ongelmia. Seuraaminen alkuun oli vähän sellaista paikkojen tarkastelua mutta parani loppua kohden. Zeta (s-i-m) oli hieno. Myös luoksetulo oli hieno. Ruutu onnistui täydellisesti. Ohjatussa totta kai saimme oikeanpuoleisen kapulan. Kiia lähti hienosti merkille ja siitä kääntyi oikein lupaavasti oikealle mutta sitten pongasi oikealla olevan merkin mutta ei mennyt sinne. Tämä pieni hetki ilmeisesti sekoitti pienen tytön pää ja hän unohti mitä oli tekemässä ja haki keskimmäisen kapulan. En osannut edes yrittää pelastaa tilannetta vaan annoin hakea keskimmäisen kapulan. Typerä minä. Metallinoudossa Kiia jotain sähelsi kapulan kanssa. Siitä pistevähennys. Tunnari oli hyvä. Kaukkarit olivat erinomaiset. Ei ylimääräisiä käskyjä. Etenmä oli ehkä 15-20 cm.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 9 27
Paikkamakuu 10 20
Vapaana seuraaminen 8 24
Zeta 9 27
Luoksetulo 9 36
"Ruutu" 10 40
Ohjattu noutaminen 0 0
Hyppynouto 7 21
Tunnari 9 27
Kauko-ohjaus 8 32
Yhteensä 254
TULOS EVL2
Sijoitus + huomautuksia 3./6

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Pieksämäki 14.3.2015
Tuomari: Erkki Shemeikka

Paikkaistumisessa Kiia oli haistellut jonkin verran. Paikkamakuu ok. Seuraaminen onnistui hienosti. Zetassa (i-s-m) Kiia meni seisomisen sijaan maahan, kun törmäsin polvellani Kiiaan. Luoksetulossa ekaan stoppiin tarvittiin kaksi käsimerkkiä. Ruutu oli hieno. Ohjatussa Kiia ei mennyt merkille vaan tuomarin taakse paikkaan, jossa ruudun merkki oli ollut. Hyppynoudossa nytkähti liikkeelle samanaikaisesti käskyni kanssa. Tunnarissa tiputti ja nosti oman kapulan liian monta kertaa ennen kuin toi sen minulle. Kaukkareissa jäi yksi vaihto tekemättä.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 8,5 25,5
Paikkamakuu 10 20
Vapaana seuraaminen 9 27
Zeta 6 18
Luoksetulo 6 24
"Ruutu" 10 40
Ohjattu noutaminen 0 0
Hyppynouto 8 24
Tunnari 0 0
Kauko-ohjaus 6 24
Yhteensä 202,5
TULOS EVL3
Sijoitus + huomautuksia 9./15

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Mikkeli 10.1.2015
Tuomari: Marko Puranen

Paikkaistumisessa ja -makuussa koiran rintamasuunta ei ollut piilolle päin, minkä vuoksi Kiia oli sitten kääntynyt piilolle päin. Tämän lisäksi Kiia oli siirrellyt tassujaan paikkaistumisessa. Pitänee treenata tällaisiakin tilanteita. Yksilöliikkeet tehtiin kahdessa osassa mutta niin, että ensimmäisessä oli ohjattu, hyppy, tunnari ja kaukot ja toisessa loput. Ohjatussa noudossa saimme epäonneksemme oikean. Merkistä noin 7 metrin päässä oli toinen samanlainen keltainen merkki. Kiia meni hienosti merkille mutta kun käskin noutamaan kapulan, meni Kiia tälle toiselle merkille. Sitä vähän aikaa ihmeteltyään lähti sitten kapuloille päin, jolloin annoin toisen käskyn. Nyt Kiia sitten juoksi keskimmäiselle kapulalle ja nosti sen ja sitten meni vasemmalle kapulalle ja nosti sen mutta vaihtoi sen ensimmäiseen kapulaan. Pakka oli siis sekaisin. Tässä kohdin suututti kyllä ihan hirveästi meidän epäonni, ettemme saaneet arvonnasta vasenta, jolloin tuota typerää ylimääräistä merkkiä ei olisi ollut sotkemassa ajatuksia. Tottahan toki Kiian olisi pitänyt selviytyä tästä ja olla menemättä merkille mutta en nyt vain ole osannut harjoitella tällaistakin häiriötä. Hyppynoudossa Kiia liukastui kankulleen mutta nousi ylös, nappasi kapulan mutta palautti sen vissiin hieman liian hitaasti. Tunnarissa Kiia haisteli hienosti, nosti oman, tiputti sen, haisteli vielä yhtä kapulaa mutta nosti taas oman ja toi sen minulle. Kaukkareissa alku oli lupaava. Järjestys oli i-s-m-s-i-m. Ensimmäiset neljä vaihtoa meni hyvin mutta sitten seisomisesta Kiia kävikin maahan, kun piti mennä istumaan. Käskin Kiian uudestaan istumaan, jolloin pystyimme jatkamaan sarjan loppuun.

Toisen setin alkuun tuli siis seuraaminen, joka oli ihan ok. Muutama katsekontaktin tippuminen ja välin rakoilu mahtui mutta pääosin varsin mallikasta seuraamista. Kaavio oli kyllä mielenkiintoinen. Siihen mahtui mukaan juoksusta pysähtymisiä suoriltaan, pysähtymisestä suoraan juoksuun lähteminen, täyskäännöksetä pysähtyminen jne. Varsinainen karuselli. :) Zeta (i-s-m) oli mielestäni moitteeton. Luoksetulon tehtiin hallissa diagonaalisesti. Lähtö tapahtui hallin takaosassa, jossa kaikuu todella vahvasti. Muuten Mikkelin halli on varsin haastava äänimaailmaltaan. Kun itse istuu yleisön joukossa, ei puheensorina ole mitenkään erityisen voimakas mutta kentän puolelle se ääni kaikuu ja kantautuu ihan toisella tavalla. En tiedä johtuiko tästä vai mistä mutta maahanmenoon tarvittiin kaksi käskyä ja luoksetulon stoppi oli aavistuksen verran valuva. Ruutu oli muuten hyvä mutta kun kutsuin Kiian luokse, meinasi Kiia puhaltaa minun ohi palkoille. Onneksi sain tytön kuitenkin haltuun. :) Kaiken kaikkiaan jäi varsin hyvä fiilis kokeesta, vaikka halli olikin olosuhteiltaan meille hieman toisentyyppisissä paikoissa treenanneena varsin haasteellinen ja vaikka arpaonni ei ollutkaan kovin suosiollinen. Kiia oli hyvässä vireessä ja minäkin onnistuin jopa sen ohjaamisessa varsin kiitettävästi alkuharmistuksesta huolimatta. Taisi kuitenkin olla meille viimeinen kerta, kun lähdemme tuonne enää kisaamaan, kun emme pääse noita tilanteita treenaamaan oikein missään.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 8,5 25,5
Paikkamakuu 9 18
Vapaana seuraaminen 8 24
Zeta 9 27
Luoksetulo 6,5 26
"Ruutu" 8 32
Ohjattu noutaminen 0 0
Hyppynouto 8,5 25,5
Tunnari 7 21
Kauko-ohjaus 6 24
Yhteensä 223
TULOS EVL3
Sijoitus + huomautuksia 5./8

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Pieksämäki 27.9.2014
Tuomari: Pauli Härkönen

Tämä koe alkoi huomattavasti paremmalla ilmeellä. Istumisessa oli taas yhden kerran siirrellyt tassujaan. Paikkamakuussa kesti muiden käskytykset, vaikka oli rivissä kolmantena. Seuraaminen oli mielestäni virheetöntä. Aivan upea kontakti koko ajan sekä tiiviit käännökset. Mii laik! Myös zeta (i-s-m) oli hieno mutta sitten alkoi tapahtua. Luoksetulossa kontakti herpaantui ja jouduin antamaan toisen maahan-käskyn jätettäessä. Myös stoppi oli jokseenkin valuva. Ruutu onnistui muutoin täydellisesti MUTTA vasen etutassu oli 5 cm liinan ulkopuolella. Damn it! Ohjatussa noudossa saimme oikean ja Kiia oli hakemassa vasenta. Sain korjattua mutta en tarpeeksi ja Kiia toi keskimmäisen. Hyppynoudossa Kiia ennen kapulalle menoa otti jonkin hajun pöydältä mutta jatkoi sitten tehtävässään ja toi kapulan. Tunnistusnoudossa sattui ja tapahtui kummia. Kiia haisteli ja haisteli kahden tunnistusnoutokapulan päätä todella tarkasti ja pitkään. Lähti sitten kuitenkin haistelemaan muita kapuloita mutta palasi uudestaan haistelemaan näitä kahta kapulaa. Luovutti ja lähti haistelemaan uudestaan toisia kapuloita, löysi oman ja toi sen minulle. Jälkeenpäin tajusin, että olin liikkuroidessa edellistä luokkaa kahminut samasta laatikosta tunnareita... Kaukkareissa taisi tulla pari ylimääräistä käskyä ja pieni etenemä.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 9,5 28,5
Paikkamakuu 10 20
Vapaana seuraaminen 9 27
Zeta 10 30
Luoksetulo 6 24
"Ruutu" 0 0
Ohjattu noutaminen 0 0
Hyppynouto 8 24
Tunnari 9 27
Kauko-ohjaus 5 20
Yhteensä 200,5
TULOS EVL3
Sijoitus + huomautuksia 5./5

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Imatra 9.9.2014
Tuomari: Pauli Härkönen

Olipahan taas kokemus tämäkin koe. Liikkeet olivat ihan normijärjestyksessä mutta Kiian vire ei ollut... Istumisessa piilo oli sivusuunnassa, joten Kiia oli kääntynyt piilolle päin. Paikkamakuussa Kiia meni jonkin toisen ohjaajan käskystä maahan. Olimme seitsemäs koira. Seuraaminen oli kaameaa kuraa. Jos mahdollista vielä huonompaa kuin Jyväskylässä. Zetassa (m-i-s) Kiia ei mennyt maahan, eikä tainnut istuakaan. Aivan hervotonta menoa. Ruutuun Kiia sentään löysi tiensä mutta sitten kun lähdin kävelemään kohti, nousi tyttö haistelemaan ruutua. Ohjatussa noudossa saimme oikean. Ruutu oli minun takana oikealle. Kun annoin käsimerkin oikealle, Kiia oli menossa ruutuun. Kyseli siinä sitten hetken, että mitä oikein tarkoitinkaan. Hyppynouto oli hyvä. Tunnarissa taisi olla jotain epävarmuutta. Kaukkarit ihan ok ottaen huomioon yleisen vireen.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 8,5 25,5
Paikkamakuu 8 16
Vapaana seuraaminen 6 18
Zeta 0 0
Luoksetulo 6 24
"Ruutu" 0 0
Ohjattu noutaminen 0 0
Hyppynouto 9,5 25,8
Tunnari 7 21
Kauko-ohjaus 7 28
Yhteensä 161
TULOS EVL0
Sijoitus + huomautuksia -

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Jyväskylä 6.9.2014
Tuomari: Marita Packalén

Kokeen liikkeet olivat sekoitetussa järjestyksessä, mikä aiheutti hieman päävaivaa minulle Kiian vireen suhteen. Paikkaistumisen ja -makuun jälkeen yksilöliikkeet aloitettiin ruudulla. Se oli todella hyvä ruutu. Menin sitten siitä kehumaan tyttöä ja sitten oltiinkin ongelmissa, sillä seuraavaksi olikin seuraamista. Seuraaminen oli aivan karmeaa. Kiia pyrki koko ajan eteen ja törpöille. Kontaktiakaan ei osanut pitää kuin hetkittäin. Seuraamisen jälkeen tulikin tunnistusnouto. Vielä tässä vaiheessa Kiia oli sellaisilla kierroksilla, että vallan syöksähti kapuloille, haisteli, nosti yhden (oman?), jatkoi haistelua ja sitten päätti tuoda sieltä jonkun, joka luonnollisesti oli väärä kapula. Tunnarin jälkeen teimme luoksetulon. Tämä sentään onnistui hieman paremmin. Kolmannessa osiossa liikkeet aloitettiin kauko-ohjauksella. Kiia eteni hieman ja taisi tarvita yhteen vaihtoon kaksi käskyä. Ei siis missään nimessä meidän parhaimmat kaket. Kaukojen jälkeen tulikin taas tyttöä kiihdyttävä hyppynouto, jonka Kiia teki todella hienosti. Tällä kertaa ei pitänyt edes harkinta-aikaa kapulalla. Hyppynoudon jälkeen tulikin zeta ja vire oli aivan väärä tähän liikkeeseen. Seuraaminen ei onnistunut lainkaan ja siksipä istuminen jäi tekemättä. Vaihdot olivat seiso-istu-maahan. Ohjattu (oikea) meni hienosti. Saimme kuitenkin ykköstulokseen tarvittavat pisteet kasaan, vaikka paljon puutteitakin mahtui mukaan.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 10 30
Paikkamakuu 10 20
Vapaana seuraaminen 8 24
Zeta 6 18
Luoksetulo 9 27
"Ruutu" 10 40
Ohjattu noutaminen 10 30
Hyppynouto 10 30
Tunnari 0 0
Kauko-ohjaus 7 28
Yhteensä 256
TULOS EVL1
Sijoitus + huomautuksia 4./6

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Keuruu 31.8.2014
Tuomari: Marko Puranen

Paikkaistuminen: Oli muuten hyvä mutta kääntyi minua kohti, kun tulin viereen.
Paikkamakuu: Kiia ei mennyt ensimmäisellä käskyllä maahan vaan vinkui poikani perään kehän ulkopuolella. Myös loppuperusasennon Kiia ennakoi.
Seuraaminen: Paikkamakuun jälkeen en palkannut Kiiaa ja en tiedä johtuiko tästä vai väsymyksestä, mutta Kiia ei seurannut lainkaan. En ole joutunut kokemaan koskaan tälliasta Kiian kanssa kehässä, kun meidän ongelmana on pikemminkin ollut liika innokkuus. Nyt Kiiaa ei napannut lainkaan seuraaminen.
Zeta (seiso-istu-maahan): Istuminen jäi tekemättä ja seuraaminenkaan ei ollut kovin hyvää.
Luoksetulo: Jötettöessö meni vasta toisella (painokkaalla) käskyllä alas. Eka stoppi oli mutta toiseen tarvittiin kaksi käskyä.
Ruutu: Kiia meni hienosti merkille sekä ruutuun. Ruudussa Kiia meni hienosti maahan mutta nousi sitten istumaan, kun lähdin kävelemään kohti. :/
Ohjattu nouto (oikea): Kiia meinasi varastaa merkille. Myös kapulan käsittelyssä olisi ollut toivomisen varaa. Merkki oli kuitenkin hyvä ja oikea kapulakin sieltä tuli.
Hyppynouto: Paluuhyppy oli hitaampi kuin meno. Kuten lähes aina mutta nyt ei ollut harkinta-aikaa nostossa. Hyvä Kiia!
Tunnari: Nosti oman, tiputti sen, tarkisti muut kapulat, nosti oman ja toi sen minulle. Korjaili otetta kapulasta yhden kerran todella voimakkaasti. Tämä kuulemma nollasi lopuiltaan liikkeen.
Kaukkarit: Muuten hyvät kaukkarit mutta yksi vaihto jäi tekemättä ja yhteen tarvittiin kaksi ylimääräistä käskyä. Tällä kertaa Kiia ei edennyt laisinkaan. Ehkä kolme koetta yhdelle viikolle on jopa minun kuuma kallelle liikaa...


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 9 27
Paikkamakuu 5 10
Vapaana seuraaminen 5 15
Zeta 5 15
Luoksetulo 0 0
"Ruutu" 0 0
Ohjattu noutaminen 7 21
Hyppynouto 8,5 25,5
Tunnari 0 0
Kauko-ohjaus 5 20
Yhteensä 133,5
TULOS EVL0
Sijoitus + huomautuksia -

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Laukaa 30.8.2014
Tuomari: Marko Puranen

Paikkaistuminen: Oli muuten hyvä mutta oli liikutellut jalkojaan, kun tulin viereen.
Paikkamakuu: Kiia ennakoi loppuperusasennon.
Seuraaminen: Seuraaminen pysyi alun ihan kivasti kasassa mutta sitten loppua kohden hajoili erityisesti käännöksissä.
Zeta (istu-seiso-maahan): Kaikki jäävät onnistuivat ja seuraaminenkin mallikasta. En tiedä mistä tuli pistevähennys.
Luoksetulo: Muutoin hyvä luoksetulo mutta maahanmenoon tarvittiin kaksi käskyä.
Ruutu: Kiia meni hienosti merkille sekä ruutuun. Luoksetulossa kurvasi lenkin minun edessä ja tuli vasta sitten sivulle seuraamaan.
Ohjattu nouto (vasen): Kiia hieman vinkui alussa. Muuten ohjattu oli ihan ok. Merkki oli hyvä ja nopea. Paluumatkalla korjasi kapulasta otetta pari kertaa.
Hyppynouto: Oli muuten hyvä mutta piti pienen harkinta-ajan ennenkuin nosti kapulan.
Tunnari: Nosti oman, tiputti sen, tarkisti muut kapulat, nosti oman ja toi sen minulle. Korjaili otetta kapulasta.
Kaukkarit: Muuten hyvät kaukkarit mutta eteni ehkä 10-15 cm ja sitten seisomisesta maahanmenoon tarvittiin kaksi käskyä, kun Kiia jäi katsomaan liikkuria, kun liikkuri tiputti kaukkareiden ohjaustaulun maahan.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 9,5 28,5
Paikkamakuu 8 16
Vapaana seuraaminen 7 21
Zeta 7,5 22,5
Luoksetulo 7 28
"Ruutu" 8 32
Ohjattu noutaminen 8 24
Hyppynouto 7,5 22,5
Tunnari 5 15
Kauko-ohjaus 5 20
Yhteensä 229,5
TULOS EVL2
Sijoitus + huomautuksia 1./4

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Iisalmi 26.8.2014
Tuomari: Erkki Shemeikka

Paikkaistuminen: Oli muuten hyvä mutta oli kuulemma liikutellut muutaman kerran jalkojaan.
Paikkamakuu: Kiia ennakoi loppuperusasennon.
Seuraaminen: Leikin Kiiaa ennen kehään menoa, mikä oli virhe, sillä Kiia oli aivan liian innoissaan. Seuraamisessa meinasi karata jokaiselle merkille, ruutuun, tuomarin luo ja ties minne. Aivan kamala seuraaminen.
Zeta (seiso-istu-maahan): Kaikki jäävät onnistuivat ja seuraaminenkin mallikasta. En tiedä mistä tuli pistevähennys.
Luoksetulo: Mielestäni tämä onnistui hienosti.
Ruutu: Kiia meni hienosti merkille ja siitä ruutuun (oli vasemmalle) mutta käskin maahan liian myöhään ja Kiia ajautui ruudusta ulos.
Ohjattu nouto (oikea): Kiia hieman vinkui alussa. Muuten ohjattu oli ihan ok. Merkki oli hyvä ja nopea. Paluumatkalla korjasi kapulasta otetta pari kertaa.
Hyppynouto: Oli muuten hyvä mutta piti pienen harkinta-ajan ennenkuin nosti kapulan.
Tunnari: Nosti oman, tiputti sen, tarkisti muut kapulat, nosti oman ja toi sen minulle. Korjaili otetta kapulasta.
Kaukkarit: Muuten hyvät kaukkarit mutta eteni ehkä 10-15 cm ja sitten ensimmäiseen istumiseen tarvittiin kaksi käskyä.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 7 21
Paikkamakuu 8 16
Vapaana seuraaminen 6 18
Zeta 8 24
Luoksetulo 8 32
"Ruutu" 0 0
Ohjattu noutaminen 8,5 25,5
Hyppynouto 8 24
Tunnari 5 15
Kauko-ohjaus 7 28
Yhteensä 203,5
TULOS EVL3
Sijoitus + huomautuksia 1./2

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Laukaa 23.7.2014
Tuomari: Marita Packalén

Kokeemme alkoi todella hienosti erittäin kuumasta kelistä huolimatta. Paikkaistumisesta saimme täydet pisteet, vaikka olin varma, ettei Kiia jaksa istua paikallaan yli 30 asteen helteellä. Paikkamakuun vähennystä en nyt muista. Seuraaminen oli ihan riittävän kelvollista. Muutama kontaktin notkahdus siihen tuli käännöksissä mutta varsin passelia mammalomalta palanneelta äitikoiralta. Zetassa (I-S-M) kaikki jäävät onnistuivat ja seuraaminenkin oli hienoa. Luoksetulo oli hyvä. Eka stoppi hyvä, maahanmeno ehkä hieman liian hidas minun makuun mutta kaikki välit tultiin laukalla. Ruutu oli hieno. Merkillemeno ja ruutuun meno nopeat. Hienoa Kiia! Ohjatusssa ei myöskään ongelmia ja Kiia haki hienosti vasemmanpuoleisen kapulan. Hyppynoudossa olisi saanut tulla samalla vauhdilla takaisin. Tunnistusnouto oli hyvä. Kaukkareissa tuli ylimääräisiä käskyjä ja etenemistä.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 10 30
Paikkamakuu 9 18
Vapaana seuraaminen 8 24
Zeta 10 30
Luoksetulo 10 40
"Ruutu" 10 40
Ohjattu noutaminen 10 30
Hyppynouto 9 27
Tunnari 10 30
Kauko-ohjaus 5 20
Yhteensä 289
TULOS EVL1
Sijoitus + huomautuksia 1./3

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Varkaus 11.1.2014
Tuomari: Salme Mujunen

Kokeemme alkoi lupaavasti. Paikkaistumisesta ja -makuusta saimme täydet pisteet. Seuraaminen meni jo hieman paremmin, kun keskityin käännöksiin. Pari valumista toki tuli erityisesti juoksuosuudella. Lienee taas kyse noista liian nopeista käännöksistä. Zetassa (M-I-S) jäi taas tekemättä seisominen jostain syystä. Kiia istui. Annoin varmaan käskyn jollain tapaan hätäiseen. Mutta sitten alkoi tapahtua. Liikkeethän tehtiin kuudessa eri osassa. Paikkaistuminen ja -makuu omana, seuraaminen ja zeta omana, luoksetulo omana, ruutu omana, ohjattu omana ja loput liikkeet omana. Tämä ei varmaankaan ole meille se paras tapa, sillä Kiia joutui keskittymään kerta toisensa jälkeen suorituksiin ja varmaan loppua kohden alkoi sekä ohjaajalta että koiralta keskittymiskyky heiketä. Luoksetulossa Kiia oli noussut seisomaan. Takana aivan siinä metrin päästä Kiiasta pyöri paljon ihmisiä, joten tämä varmaan aiheutti Kiiassa epävarmuutta. En kyllä muista, onko Kiia koskaan edes harjoituksissa noussut luoksetulossa seisomaan. Ei edes alokasluokassa. Stopit olivat hyvät, joten saimme vielä pisteitä luoksetulosta. Ruutu oli muuten hyvä mutta käskin Kiian liian nopeasti maahan ja tällä kertaa Kiia vielä totteli käskyäni ja meni heti maahan. Etutassut jäivät nauhan ulkopuolelle. Tästä alkoi alamäki, Ohjatussa noudossa Kiia ei totellut merkki-käskyä vaan paineli päättävisenä hakemaan oikeanpuoleista kapulaa. Metallinoudossa Kiia tarvitsi toisen käskyn, kunnes suostui nostamaan kapulan ja tuomaan sen minulle. Tosin tiputti sen jaloilleni ja varmistaakseen nollan kävipä vielä maahan makaamaan. Huokaus. Tunnarissa piti maistella vieraita kapuloita, kunnes löysi omansa ja toi sen minulle. Sitäkin tosin piti pureskella aika reilusti. Kaukkarit onnistuivat ilman lisäkäskyjä mutta etenemä oli tuomarin silmiin sen verran suuri, ettei siitä enää voinut pisteitä antaa. Että sellainen koe tällä kertaa...


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 10 30
Paikkamakuu 10 20
Vapaana seuraaminen 8 24
Zeta 7 21
Luoksetulo 6 24
"Ruutu" 0 0
Ohjattu noutaminen 0 0
Hyppynouto 0 0
Tunnari 0 0
Kauko-ohjaus 0 0
Yhteensä 119
TULOS EVL0
Sijoitus + huomautuksia

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Pieksämäki 6.1.2014
Tuomari: Mauri Pehkonen

Paikkaistuminen oli hyvä. Kuten myös paikkamakuu. Seuraamisessa pakka hajosi taas törppöjen kohdalla sekä käännöksissä. Alkuun Kiia myös vähän piippasi, mitä Kiia ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt. Zetassa jäi seisominen tekemättä. Vaihdot olivat maahan-istu-seiso. Luoksetulo oli hyvä. Pistevähennys tuli varmaan ekasta stopista, joka olisi saanut olla vieläkin terävämpi. Ruutu oli loistava. Ohjatussa noudossa Kiia piippasi alussa. Pistevähennys tuli varmaankin siitä. Metallinoudossa heitin vahingossa kapulan kattoa kohti. Se kuitenkin tipahti kuin tipahtikin esteen toiselle puolella mutta aivan siihen taakse. Tässä vaiheessa minä hölmönä sanoin, että:"Ohoh", jolloin liikkuri kommentoi, että kyllähän se esteen taakse kuitenkin lensi ja vasta sitten antoi käskyn. Kiia tässä vaiheessa oli mielestään odottanut jo tarpeeksi pitkään ja varasti esteelle. Tästä pistevähennys. Tunnistusnouto oli ihan ok. Vägän korjasi otetta. Siitä se yhden pisteen vähennys. Kaukkareissa vaihdot onnistuivat ensimmäisillä käskyillä mutta Kiia eteni sellaiset 30-40 cm. Tästä pistevähennys. Vaikka alkuun minua ihan jonkin verran harmitti tämän meidän "melkein ykköstulos", voin kyllä olla aidosti tyytyväinen Kiian työskentelyyn. Emme ole viime aikoina hirmuisesti treenailleet, kun olen satsannut enemmän Superin treeniin. Super nyt kuitenkin teki tepposet ja aloitti juoksunsa kuukauden etuajassa. Kiian pitänee sitten tuurata pikkusiskoaan kokeissa.


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 10 30
Paikkamakuu 10 20
Vapaana seuraaminen 7 21
Zeta 6 18
Luoksetulo 9 36
"Ruutu" 10 40
Ohjattu noutaminen 8 24
Hyppynouto 5 15
Tunnari 9 27
Kauko-ohjaus 5 20
Yhteensä 251
TULOS EVL2
Sijoitus + huomautuksia 5./10

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Jyväskylä 23.11.2013
Tuomari: Salme Mujunen

Paikkaistuminen: Oli hyvä.
Paikkamakuu: Olimme neljänsiä rivissä. Kiia meni toisen ja kolmannen käskystä maahan ja nousi sieltä itsenäisesti istumaan.
Seuraaminen: Seuraamisessa oikealle käännöksissä pakka hajosi hetkeksi. Kiia siis jatkoi matkaa 1-2 metriä suoraan, kunnes hoksasi, että akkahan on tuolla ja tuli takaisin sivulle seuraamaan. Muutoin seuraaminen oli ihan ok.
Zeta (istu-seiso-maahan): Istuminen nollille, sillä Kiia ennakoi jäävän ja jäi seisomaan, annoin käskyn mutta koska istumiseen tulee huomaamaton jalka-apu, en saanut Kiiaa istumaan.
Luoksetulo: Maahanmenoon jätettäessä tarvittiin kaksi käskyä. Kiia katseli muualle, kun liike alkoi. Eli jo tässä kohdin oli havaittavissa sellaista "ei voisi vähempää kiinnostaa nää hommat"-fiilistä. Maahanmeno stoppina olisi saanut olla hieman nopeampi.
Ruutu: Meni hienosti ruutuun mutta haisteli ruudussa, jatkoi haistelua sinnikkäästi, kun käskin maahan ensimmäisen kerran. Toisella puolikkaalla (maaaaa--) käskyllä meni sitten maahan.
Ohjattu nouto (vasen): Mielestäni Kiia hienosti merkkasi vasemman kapulan mutta sitten kun sain lähettää tytön merkille, lähti sinkoamaan suoraan keskimmäiselle kapulalle. Onneksi sain pysäytettyä merkille mutta Kiia oli jo tässä vaiheessa päättänyt hakea keskimmäisen kapulan.
Hyppynouto: Varasti esteelle liikkurin käskystä, meni kapulalle, haistoi sitä ja tuli takaisin ilman kapulaa. Olisi pitänyt antaa toinen noutokäsky tähän mutta samapa se.
Tunnari: Vähän korjaili otetta kapulasta, muutoin hyvä tunnari.
Kaukkarit: Ei mennyt maahan jätettäessä edes kolmannella käskyllä. Voi itkun pitkut!


arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 10 30
Paikkamakuu 0 0
Vapaana seuraaminen 8,5 25,5
Zeta 6 18
Luoksetulo 7,5 30
"Ruutu" 7,5 30
Ohjattu noutaminen 0 0
Hyppynouto 0 0
Tunnari 8,5 25,5
Kauko-ohjaus 0 0
Yhteensä 159
TULOS EVL0
Sijoitus + huomautuksia -

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Pieksämäki 16.11.2013
Tuomari: Marko Puranen

Paikkaistumisessa liikutti kerran tassuja. Siitä vähennys. Paikkamakuussa kävi lonkka-asentoon. Siitä vähennys. Seuraaminen oli muuten ihan ok mutta oikealle käännökset olivat huonoja. Kontakti herpaantui joka ikisellä oikealle kääntymisellä. Argh! Zetassa Kiia teki kaikki jäävät oikein. Luoksetulossa eka stoppi olisi varmaan saanut olla vieläkin napakampi ja maahanmeno nopeampi. Ruutuun ei tarvittu ylimääräisiä käskyjä, eikä minun silmään mitään mutta enpähän minä tiedä, mitä se siellä teki, kun olin Kiiaan selin. Ohjatussa saimme vasemman, jonka Kiia haki hienosti mutta luovutuksessa hyppäsi sitten sivulle siirtyessään vähän vasten. Metallinoudossa olisi varmaankin saanut olla hieman nopeampi. Sivulletulossa samankaltainen hyppy kuin ohjatussa mutta ei vasten. Tunnarissa nosti ensin oman, tiputti sen, haisteli yhtä kapulaa, nosti taas oman ja toi sen minulle. Tässä vaiheessa minulta alkoi loppua happi. Ajattelin (mikä typerys!), että kyllähän Kiia nyt ne kaukkarit handlaa. Jos nousee ekalla seisomaan (vaikka pitäisi istua), annan vain toisen käskyn ja menetän siten yhden vaihdon mutta kyllähän ne muut vaihdot menevät hienosti. Mitä vielä! Ensimmäiseen istumiseen tuli kaksi käskyä, vaikkakin Kiia lähti nousemaan pienellä viiveellä jo ensimmäisestä käskystä. Johonkin toiseen vaihtoonkin tarvittiin kaksi käskyä. Tämän lisäksi Kiia otti useamman askeleen eteenpäin! Huokaus. Etenemä oli reilu ja siihen kun kaupan päälle saimme vielä kaksi ylimääräistä käskyä, ei pisteitä enää ollut jaossa. Voi sun...

arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 9,5 28,5
Paikkamakuu 9,5 19
Vapaana seuraaminen 8 24
Zeta 9 27
Luoksetulo 8 32
"Ruutu" 8 32
Ohjattu noutaminen 7,5 22,5
Hyppynouto 8 24
Tunnari 7 21
Kauko-ohjaus 0 0
Yhteensä 230
TULOS EVL2
Sijoitus + huomautuksia 6./7

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Kangasniemi 10.11.2013
Tuomari: Mauri Pehkonen

Pitihän se tämäkin päivä nähdä, että saan tokokokeessa punaisen kortin, kun koira poistuu kehästä. Tämä tapahtui ruudussa, kun ruudun merkiltä Kiia lähti ilmeisesti tekemään ohjattua noutoa eli siis kaarsi oikealle ja ylitti kehänauhan. Sain Kiian tästä hanskaan (1 ohjauskäsky) ja toisella käskyllä ruutuun (1 lisäkäsky). Loppu meni hyvin. Paikkaistumisesta Kiia oli hieman kääntynyt piilolle päin. Paikkamakuussa Kiia meinasi mennä viereisen käskystä maahan mutta korjasi itse virheen. Seuraamisessa oli taas sitä törppöjen kyttäytstä. Kaaviona taas megapitkä zeta kolmeen kertaan. Muutamia haksahduksia lukuun ottamatta ihan mallikas seuraaminen Kiiaksi. Luoksetulossa tarvittiin jätettäessä kaksi käskyä maahanmenoon (ei ollut oikein kartalla) ja sitten eka stoppi oli jossain määrin valuva. Jospa seuraavassa kokeessa Kiia ei tekisi mitään mitään erikoisia ratkaisuja.

arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 9 27
Paikkamakuu 8 16
Vapaana seuraaminen 7 21
Zeta 9 27
Luoksetulo 6 24
"Ruutu" - -
Ohjattu noutaminen - -
Hyppynouto - -
Tunnari - -
Kauko-ohjaus - -
Yhteensä -
TULOS EVL-
Sijoitus + huomautuksia

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Pieksämäki 17.8.2013
Tuomari: Anne Nokelainen

Tämä koe oli täynnä yllätyksiä mutta löytyi siinä paljon hyvääkin. Paikkaistumisessa Kiia oli taas asetellut tassunsa kerran. Siitä tuli pistevähennys. Paikkamakuussa sen sijaan oli sitten alkanut reittä kutittamaan ja sitä oli sitten pitänyt nakertaa. Siitä ansaittu pistevähennys. Seuraaminen oli tällä kertaa ihan kelvollista. Juoksussa Kiia otti etäisyyttä. Tästä tuli pistevähennys. Zetassa Kiia jätti tekemättä istumisen. Luoksetulossa sattui ja tapahtui. Kiia lähti liikkeelle liikkurin käskystä, teki stopin mutta lähti sitten siitä hiippailemaan ja maahanmeno oli hidas. Näiden kolmen virheen vuoksi liike meni nollille. Ruudussa minä annoin käskyn merkille ennen liikkeenohjaajan käskyä. Maahanmenoon tarvittiin kaksi käskyä. Ohjatussa noudossa saimme oikeanpuoleisen kapulan. Suoritus oli muuten todella hieno mutta Kiia piippasi alussa. Metallinoudossa ei ollut ongelmia. Tunnistusnoudossa Kiia lähti taas hakemaan kapulaa liikkeenohjaajan käskystä. Toi kyllä oman. Kaukkareissa yhteen vaihtoon tarvittiin kaksi käskyä ja sen lisäksi Kiia eteni yli oman mittansa. Jospa sitten seuraavaan kokeeseen en menisi viikon treenitauon jälkeen...

arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 8,5 25,5
Paikkamakuu 8 16
Vapaana seuraaminen 8 24
Zeta 6 18
Luoksetulo 0 0
"Ruutu" 6 24
Ohjattu noutaminen 9 27
Hyppynouto 9 27
Tunnari 0 0
Kauko-ohjaus 0 0
Yhteensä 161,5
TULOS EVL0
Sijoitus + huomautuksia

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Laukaa 25.7.2013
Tuomari: Harri Laisi

Torstai-illan tokokokeemme alkoi varsin lupaavasti. Sekä paikkaistuminen että -makaaminen menivät hienosti. Saimme niistä täydet kympit. Tämän jälkeen alkoivat yksilöliikkeet ja ne tehtiin yhdessä osassa. Liikkeet aloitettiin tunnistusnoudolla. Kiia haisteli kapulat, nosti oman, tiputti sen, nosti uudestaan ja toi sen minulle. Siitä pistevähennys. Tunnistusnoudon jälkeen tulikin ruutu. Tämä onnistui hienosti. Ruudun jälkeen teimme kauko-ohjauksen. Kiia eteni melkein oman mittansa verran. Tästä pistevähennys. Ylimääräisiä käskyjä ei tarvittu ja liikkeen loppukin oli korrekti. Kauko-ohjauksen jälkeen tuli seuraaminen, joka tuntui aivan kamalalta. Kiia erityisesti otti etäisyyttä juoksussa. Muut osat olivat kuulemma korrektit. Seuraamisen jälkeen tehtiin metallinouto. Se meni hyvin. Metallinoudon jälkeen tulikin luoksetulo. Nyt ensimmäinen stoppi onnistui hienosti mutta maahanmenoon tarvittiin kaksi käskyä. Luoksetulon jälkeen tuli zeta. Nyt järjestys oli istu-seiso-maahan. Meillähän istuminen on ollut hyvin vahva mutta nyt Kiia ei istunutkaan vaan jäi seisomaan. Loput jäävät onnistuivat ongelmitta. Viimeisenä liikkeenä oli ohjattu. Saimme oikean kapulan ja Kiia haki vasemman. Niinpä niin.

arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 10 30
Paikkamakuu 10 20
Vapaana seuraaminen 7,5 22,5
Zeta 7 21
Luoksetulo 7,5 30
"Ruutu" 10 40
Ohjattu noutaminen 0 0
Hyppynouto 9,5 28,5
Tunnari 8 24
Kauko-ohjaus 7,5 30
Yhteensä 246
TULOS EVL2
Sijoitus + huomautuksia

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Muurame 23.7.2013
Luokka: Marita Packalén

Heinökuinen tokokokeemme alkoi varsin lupaavasti. Paikkaistumisesta tuli pistevähennys, koska juuri liikkeen alettua Kiia pomppasi paikallaan. Paikkamakuun pistevähennys tuli siitä, kun Kiia meni viereisen ohjaajan käskystä maahan. Yksilöliikkeet alkoivat zetalla, luoksetulolla ja kaukkareilla. Zeta meni hienosti. Luoksetulossa tarvittiin kaksi käskyä ensimmäiseen stoppiin. Loppu meni ihan hienosti. Kaukkareissa tarvittiin kaksi käskyä ensimmäiseen vaihtoon ja tämän lisäksi Kiia ennakoi loppuperusasennon. Seuraavassa osiossa tehtiinkin kaikki noudot eli ensin tunnitusnouto, sitten metallinouto ja lopuksi ohjattu nouto. Kaikki onnistuivat hienosti. Lopuksi olikin seuraaminen ja ruutu. Seuraaminen oli ihan kelvollista. Kontakti laski välistä merkkien kohdalla mutta muuten olin kyllä tyytyväinen seuraamiseen. Ykköstuloksemme oli siis enää ruudusta kiinni. Jostain ihmeen syystä Kiia ei hahmottanut vasemmalla olevaa ruutua ei sitten millään. Ruutunauha oli lila ja kentässä kasvoi hieman ruohoa juuri ruudun kohdalla. Merkit olivat tumman oranssit. Mene ja tiedä, oliko Kiian vaikea hahmottaa ruutua vai mitä mutta Kiia tähyili ensiksi vain oikealle mutta sain tytön kuitenkin loppujen lopuksi uppoamaan ruutuun.

arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 9 27
Paikkamakuu 8 16
Vapaana seuraaminen 9 27
Zeta 10 30
Luoksetulo 7 28
"Ruutu" 0 0
Ohjattu noutaminen 10 30
Hyppynouto 10 30
Tunnari 10 30
Kauko-ohjaus 7 28
Yhteensä 246
TULOS EVL2
Sijoitus + huomautuksia 2.

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Pieksämäki 20.4.2013
Tuomari: Ossi Harjula

Ensimmäinen erikoisvoittajaluokan kokeemme mammaloman jälkeen sisälsi paljon hyvää mutta myös paljon keskeneräisyyksiä. Istuminen ryhmässä sekä paikkamakuu onnistuivat hyvin. Pistevähennys istumisessa tuli jälleen kerran tassujen liikuttelusta. Seuraamisen kontakti hajosi oikealle käännöksissä sekä täyskäännöksissä. Zetassa meiltä jäi maahanmeno tekemättä. Luoksetulossa molempiin maahanmenoihin tarvittiin kaksi käskyä. Eka stoppi oli erinomainen. Ruudussa Kiia lähtikin luoksetulon takapalkalle. Oli sen verran hyvin sen vissiin merkannut. Ohjatussa noudossa Kiia haki keskimmäisen kapulan oikean sijaan. Metalliesineen nouto oli erinomainen. Myös tunnistusnoudossa onnistui todella hienosti. Kaukkareissa Kiia ei sitten malttanut vaan tepasteli hieman eteenpäin ja sen lisäksi suoritti toiseksi viimeisen asennonvaihdon itsenäisesti, jolloin tulkittiin, että kaksi asennonvaihtoa jäi tekemättä. Vaikka Kiia ei ole kova paineistumaan minusta, ei osaamisen tasomme yltänyt syystä tai toisesta siihen normaaliin, jota olemme treeneissä nähneet. Kiia kyllä teki töitä koko kokeen ajan hyvällä ilmeellä mutta kaipa virheet johtuvat rutiinin puuttumisesta. Jatkamme harjoittelua mutta tällä kertaa ehkä oikeasti hommaan panostaen (esim. vaihtamalla treenipaikkoja, merkkejä yms.).

arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 9 27
Paikkamakuu 10 20
Vapaana seuraaminen 7 21
Zeta 6 18
Luoksetulo 6 24
"Ruutu" 0 0
Ohjattu noutaminen 0 0
Hyppynouto 9 27
Tunnari 9 27
Kauko-ohjaus 0 0
Yhteensä 164
TULOS EVL0
Sijoitus + huomautuksia

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Lempäälä 7.10.2012
Tuomari: Harri Laisi

Toinen erikoisvoittajaluokan kokeemme oli farssi alusta lähtien. Kiia kyllä yritti tehdä parhaansa mutta vieras ympäristö ja hallin kumimattoon liimatut teipit ym. vastaavat tytön uteliaisuuden herättäneet merkit koituivat kohtaloksemme. Paikkaistumisen ja -makuun jälkeen yksilöliikkeet aloitettiin tunnistusnoudolla. Kiia hukkasi kapulat ja meni haistelemaan merkin ympärille laitettuja teippejä. Sitten muisti mitä hänen pitikään olla tekemässä ja pongasi tunnistusnoudon kapulat. Kovin löydöstään ilahtuneena tyttö säntäsi kapuloille, haisteli hetken ja nosti sattumanvaraisesti sieltä (luonnollisesti väärän) yhden ja toi sen minulle täysin iteensä tyytyväisenä. Tästä seuraavana oli ruutu, jota emme päässeet tytön suureksi harmiksi tekemään, koska Kiia ei hoksannut matalaa lieriömäistä merkkiä edessämme "the merkiksi" vaan haki sitä meidän tuttua punaista kartiomerkkiä jopa kehän reunoilta. Tämän jälkeen meillä olikin pakka tyystin sekaisin. Kiia ei ymmärtänyt mitä minä oikein häntä tuolla tavalla huijaan, että käsken merkille, eikä koko merkkiä ole edes olemassa. Ruudun jälkeen tulikin kaukokäskyt, joissa jouduin antamaan kaksi ylimääräistä käskyä ja tämän lisäksi Kiia eteni reippaasti yli oman mittansa. Niinpä tämäkin liike meni nollille. Kaukojen jälkeen pääsimme tekemään seuraamista, joka oli ihan ok, vaikkakin Kiia välistä pongaili ympärillä olevia asioita ja esineitä. Lienee vielä etsi sitä niin rakastamaansa merkkiä. Seuraamisen jälkeen teimme hyppynoudon. Hyppynoudossa Kiia piti pienen harkinta-ajan ennen kapulan nostamista. Luoksetulo olikin sitten seuraavaksi. Kiia jostain ihmeen syystä ei suorittanut ensimmäistä pysäytystä. Luoksetulon jälkeen tulikin zeta-kävely, jossa Kiia teki vain yhden onnistuneen pysäytyksen - istumisen nimittäin ja sen siis kaksi kertaa. Saimme nähdä myös yhden seisomisen mutta senkin siis väärässä paikassa. Lopuksi olikin ohjattu nouto. Merkkinä toimi samainen ruudun merkki. Kiia ei siis edelleenkään hoksannut tätä lieriötä vaan asettui sitä ympäröivän teippinauhan viereen. Lähetin siitä Kiia kapulalle mutta koska Kiia oli aivan liian reunassa (vasemmassa), haki Kiia keskimmäisen kapulan oikean sijaan. Että tällainen koe tällä kertaa. Kiia kyllä teki töitä innokkaasti mutta oli selkeästi hämillään koejärjestelyistä. Oma moka, minun olisi pitänyt osata varioida enemmän treenejämme.

arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 10 30
Paikkamakuu 9 18
Vapaana seuraaminen 8 24
Zeta 0 0
Luoksetulo 6 24
"Ruutu" 0 0
Ohjattu noutaminen 0 0
Hyppynouto 8 24
Tunnari 0 0
Kauko-ohjaus 0 0
Yhteensä 120
TULOS EVL0
Sijoitus + huomautuksia

Luokka: EVL
Paikka ja aika: Laukaa 15.9.2012
Tuomari: Katja Rautiainen

Erikoisvoittajaluokan ensimmäiseen kokeeseemme en voi olla muuta kuin tyytyväinen, vaikkei sitä tulosta sieltä tullutkaan. Kiia teki hyvällä vireellä töitä koko ajan, vaikka liikkeet tehtiinkin neljässä eri osassa. Paljon on vielä hiottavaa mutta ei se nyt ihan niin hirveän pahalta näyttänyt, mitä pisteet antavat olettaa. Paikkaistumisessa Kiia siirteli tassujaan, kun palasin sivulle. Paikkamakussa Kiia oli yrittänyt napata kärpäsen ja ennakoi loppuperusasennon. Seuraamisessa oli hieman poikittamista sekä edistämistä. Lopussa askelsiirtymistä alkoi tökkiä nenällään käteen. Zeta-kävelyn pistevähennykset tulivat siitä, että pidin vasenta kättäni liian koukussa. Luoksetulossa tarvittiin maahanmenoon kaksi käskyä ja stoppikin olisi voinut olla tervämpi. Ruudussa käsimerkki olisi pitänyt olla lyhyempi, enkä olisi saanut kääntyä niin paljon kutsuessani koiraa. Ohjatussa noudossa merkille meno olisi saanut olla nopeampi ja kapulatyöskentely siistimpää. Metallinoudossa luovutus olisi saanut olla nopeampi. Tunnarissa tuotiin väärä kapula, mikä on Kiialta kovin harvinaista. Liekö syynä se, että olin siirtänyt kaikki kapulat muovipussista laatikkoon (vaikkakin hansikas kädessä) ja säilyttänyt laatikkoa meillä kotona. Kaukkareissa tarvittiin useampi käsky ja tämän lisäksi Kiia eteni reilusti.

arvosana pisteet
Istuminen ryhmässä 8,5 25,5
Paikkamakuu 7 14
Vapaana seuraaminen 6,5 19,5
Zeta 8 24
Luoksetulo 6,5 26
"Ruutu" 8 32
Ohjattu noutaminen 6 18
Hyppynouto 9 27
Tunnari 0 0
Kauko-ohjaus 0 0
Yhteensä 186
TULOS EVL0
Sijoitus + huomautuksia


» Takaisin sivun yläosaan


Luokka: VOI
Paikka ja aika: Muurame 29.5.2012
Tuomari: Salme Mujunen

Debyyttikokeemme voittajaluokassa meni paremmin kuin osasin odottaa. Kiia oli juuri sopivassa vireessä ja teki töitä taitojensa mukaan. Paikkamakuun pistevähennys tuli perusasennon ennakoinnista. Seuraaminen oli varsin mallikasti. Tosin juoksussa Kiia hieman irtosi aluksi mutta kontakti oli upea alusta loppuun saakka. Seuraamisesta istumisen pistevähennys tuli siitä, että annoin toisen käskyn, vaikka Kiia oli istunut jo ensimmäisestä käskystä. Luoksetulo oli mallikas kuten myös ruutu. Noutohypyssä ja tunnarissa ongelmana oli kapuloiden pureskelu. Metallinoudossa luovutus olisi pitänyt olla tiiviimpi. Kaukoissa tarvittiin ensimmäiseen istumiseen toinen käsky. Tämän lisäksi Kiia eteni seiso-istu -vaihdossa hieman. Kaukkaritreeni on kieltämättä vielä hieman kesken mutta Kiia teki sen minkä osasi ja tällä kertaa se riitti ykköstulokseen.

  arvosana pisteet
Paikalla makaaminen 8 32
Seuraaminen taluttimetta 9 36
Istuminen seuraamisen yhteydessä 7,5 22,5
Luoksetulo 9 36
"Ruutu" 10 40
Noutaminen esteen yli hypäten 8 16
Metalliesineen nouto 8 16
Tunnistusnouto 8 32
Kauko-ohjaus 5 20
Kokonaisvaikutus 9 9
Yhteensä 259,5
TULOS VOI1
Sijoitus + huomautuksia 3./6

Luokka: AVO
Paikka ja aika: PM-toko Jyväskylä 26.9.2010
Tuomari: Kaisa Poutanen

Teimme ensin paikkamakuun, jonka jälkeen juoksin autolle hakemaan Superin alokasluokan paikkamakuun, minkä jälkeen hain pika pikaa Kiian taas autosta suorittamaan omaa osuuttaan avoimessa luokassa. Tästä johtuen Kiia (ja ohjaaja) oli aika kovilla kierroksilla kehään mennessä. Seuraaminen oli hienoa. Vire oli siis siihen erittäin sopiva. Maahanmenossa Kiia nousi istumaan minun kääntyessä/käännyttyä. Vire oli tähän liikkeeseen liian kova. Luoksetulossa kokeilin ensimmäistä kertaa käsimerkkiä ja stoppi onnistui täydellisesti. Seisomisessa Kiia hieman hiippaili perään, mikä on tältä tytöltä todella harvinaista. Laitoin sen liian korkean vireen piikkiin. Noudossa jäynättiin taas kapulaa. Kauko-ohjauksen alussa ohjaaja meinasi sössiä koko liikkeen, kun ei tarkasti kuunnellu liikkuria. Hyppy oli hyvä. Kiia oli todella liekeissä, ehkä liikaakin. Meille ei ihan välttämättä sovi tällaiset kahden kehän kokeet, jossa ohjaaja joutuu juoksemaan kahden kehän väliä.

arvosana pisteet
Paikalla makaaminen 10 30
Seuraaminen taluttimetta 9,5 19
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 5 10
Luoksetulo 9 27
Seisominen seuraamisen yhteydessä 7 14
Noutaminen 8 16
Kauko-ohjaus 10 30
Estehyppy 9 18
Kokonaisvaikutus 8,5 8,5
Yhteensä 172,5
TULOS AVO1
Sijoitus + huomautuksia 7./14 TK2

Luokka: AVO
Paikka ja aika: Keuruu 19.9.2010
Tuomari: Salme Mujunen

Kiia oli todella hyvässä vireessä koko kokeen ajan jopa siinä määrin, että jouduin komentamaan melko topakasti liikkeiden välissä. Luoksetulo oli jälleen kerran hieman valuva treeneistä huolimatta. Noudossa taas Kiia vaihtoi kolme kertaa puruotetta. Estehypyllä kolautti paluuhypyssä estettä. Koe oli kieltämättä aika hyvä veto mammalomalla olleelta.

arvosana pisteet
Paikalla makaaminen 10 30
Seuraaminen taluttimetta 9 18
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9 18
Luoksetulo 7 21
Seisominen seuraamisen yhteydessä 9,5 19
Noutaminen 8 16
Kauko-ohjaus 9 27
Estehyppy 7,5 15
Kokonaisvaikutus 9 9
Yhteensä 173
TULOS AVO1
Sijoitus + huomautuksia 1./7

Luokka: AVO
Paikka ja aika: PM-toko Jyväskylä 18.10.2009
Tuomari: Mauri Pehkonen

Tämä on varmastikin sellainen koe, jonka tulen aina muistamaan. Paikkamakuun aikana alokasluokan paikkamakuusta viereisestä kehästä karkasi kaksi koiraa meidän kehään hyppelemään Kiian yli hampaitaan vilautellen. Tässä vaiheessa tuomari pyysi ohjaajia pois piilosta, ja tilanteen nähtyäni kutsuin Kiian luokseni. Kun alokasluokan koirat oltiin saatu kiinni, otimme paikkamakuun uudestaan. Tällä kertaa omasta ryhmästä yksi koira lähti rilluttelemaan kehässä niin, että jouduimme taas keskeyttämään paikkamakuun. Tuomari päätti siirtää meidän ryhmän paikkamakuun yksilösuoritusten loppuun. Tästä kaikesta huolimatta Kiia ei ollut moksiskaan vaan teki työtä hyvällä ilmeellä. Seuraamisessa oli taas niitä perusongelmia mutta molemmat liikkeestä jäävät olivat erinomaiset. Luoksetulon pysäytys olisi saanut olla napakampi. Onneksi kuitenkin pysähtyi. Noudossa oli taas levotonta kapulan käsittelyä. Kaket onnistuivat loistavasti. Hypyn istumiseen meni ihan oma aikansa mutta Kiia kuitenkin istui. Olen kyllä todella tyytyväinen minun pikku Kiippuliin, joka alkusähläyksestä huolimatta pystyi tekemään loistavan suorituksen kehässä.

arvosana pisteet
Paikalla makaaminen 10 30
Seuraaminen taluttimetta 8 16
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 10 20
Luoksetulo 7 21
Seisominen seuraamisen yhteydessä 10 20
Noutaminen 8 16
Kauko-ohjaus 10 30
Estehyppy 8 16
Kokonaisvaikutus 9 9
Yhteensä 178
TULOS AVO1
Sijoitus + huomautuksia 2./15

Luokka: AVO
Paikka ja aika: Mikkeli 26.7.2009
Tuomari: Salme Mujunen

Lomareissumme päätteeksi kävimme tokoilemassa Visulahdessa. Olimme luokkamme viimeinen kisaaja, joten odotusaika venyi melko pitkäksi. Kiia oli jotenkin koko kokeen ajan ihan pihalla. Seuraaminen oli kaameaa. Liikkeestä jäävät sentään onnistuivat, vaikka valmistelevassa osuudessa oli kyllä parantamisen varaa.  Luoksetulon pysäytys valui pitkäksi. Noudossa palautus tapahtui seisaaltaan. Kaukoissa Kiia ei mennyt maahan ensimmäisellä käskyllä, minkä vuoksi jouduin antamaan toisen käskyn varsin napakasti. Liekö sen takia sitten, ettei tyttönen noussut istumaan kun vasta kolmannella käskyllä ja toinen istumaan nouseminen jäi kokonaan tekemättä. Minua harmitti aika lailla tällainen riman alta suoritus, sillä kaukoissa ongelmana on pikemminkin ollut ennakointi, eikä paikalleen jämähtäminen. Noh, jatkamme tästä sitten syys-lokakuussa. Nyt jäämme pienen pienelle tauolle.

arvosana pisteet
Paikalla makaaminen 10 30
Seuraaminen taluttimetta 6,5 13
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9 18
Luoksetulo 6 18
Seisominen seuraamisen yhteydessä 9,5 19
Noutaminen 6 12
Kauko-ohjaus 0 0
Estehyppy 10 20
Kokonaisvaikutus 8 8
Yhteensä 138
TULOS AVO3
Sijoitus + huomautuksia 4.

Luokka: AVO
Paikka ja aika: Jyväskylä 5.7.2009
Tuomari: Aino Juhantalo-Kakkola

Kiia-kakaran debyytti avoimessa luokassa sujui niiltä osin, joita olin pelännyt, hienosti ja niiltä osin, joita pidin ns. varmoina liikkeinä... hmmm... sanotaanko yllätyksellisesti. Paikkamakuun vähennys tuli siitä, että Kiia oli vaihtanut lonkkaa kerran. Veti sen siis ihan lonkalta ;-) Seuraamisen alussa Kiia oli ulkona kuin lumiukko. Seuraaminen parani loppua kohden mutta hajosi taas juoksuosuudella. Liikkeestä maahanmeno olikin sitten kummallinen juttu. Juuri ennen liikkurin annettua "käsky"-käskyn Kiia irtosi seuraamisesta katsomaan kehässä olevaa merkkiä. Jouduin tämän vuoksi käskemään Kiian uudestaan seuraamaan ja sitten vasta maahan. Loppu menikin hienosti. Luoksetulo meni jostain ihmeen syystä läpijuoksuksi. Pysähtyi siis mutta vasta ihan minun eteen. Liikkeestä seisomisen vähennystä en tiedä. Noudon vähennys tuli siitä, että minun katse tulkittiin kaksoiskäskyksi. Kaukoissa Kiia teki yllättävän upeasti töitä. Tosin ennakoi viimeisen maahanmenon. Olen kyllä todella tyytyväinen kokeeseemme, vaikkei sieltä sitä ykköstä tullutkaan. Tästä on hyvä jatkaa syksymmällä.

arvosana pisteet
Paikalla makaaminen 9 27
Seuraaminen taluttimetta 7 14
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 5 5
Luoksetulo 5 15
Seisominen seuraamisen yhteydessä 8 16
Noutaminen 7 14
Kauko-ohjaus 7,5 22,5
Estehyppy 8,5 17
Kokonaisvaikutus 8 8
Yhteensä 143,5
TULOS AVO2
Sijoitus + huomautuksia 6./10

» Takaisin sivun yläosaan


Luokka: ALO
Paikka ja aika: Keuruu 3.5.2009
Tuomari: Mauri Pehkonen

Kiia-kakaran debyytti tokopuolella oli ihan mukiin mentävä suoritus. Luoksepäästävyys sujui ongelmitta. Paikkamakuun alussa liikkeenohjaajan antaessa "käsky"-käskyn, Kiia pomppasi sivuun, minkä vuoksi oma käskyni myöhästyi. Siitä tuli pistevähennys. Seuraaminen kytkettynä oli muuten ihan hyvä sitten, kun Kiia pääsi vauhtiin. Unohti tosin yhden perusasennon, pomppi käännöksissä namikäteen ja irtosi pitkällä suoralla jonkin verran. Sama kuvio toistui seuraamisessa taluttimetta sillä erotuksella, että tällä kertaa perusasento onnistui. Maahanmeno oli hyvä. Lopussa perusasentoon käskiessäni olin kohauttanut olkapäätäni. Luoksetulossa Kiia unohti istua sivulleni lopussa, jolloin jouduin antamaan lisäkäskyn. Muuten luoksetulo oli mallisuoritus. Seisominen sujui myös hyvin. Taisi tulla pistevähennys seuraamisesta. Kiia työskenteli todella hienosti, vaikka olikin hieman hämillään. Ison plussan Kiia sai paikkamakuusta, jossa vieressä makaava komea bortsupoika yritti iskeä Kiiaa nousemalla ylös ja lähestymällä tyttöä korvat törhöllään :-)

arvosana pisteet
Luoksepäästävyys 10 10
Paikalla makaaminen 8 24
Seuraaminen kytkettynä 7 14
Seuraaminen taluttimetta 7 28
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9,5 19
Luoksetulo 8 24
Seisominen seuraamisen yhteydessä 9 18
Estehyppy 10 20
Kokonaisvaikutus 9 9
Yhteensä 166
TULOS ALO1
Sijoitus + huomautuksia 6./11


Amazeme